Domov / Aktualno / Nasveti za vrtičkarje / Zelenjavni vrt


Zelenjavni vrt

KAKŠNE SO KVALITETNE SADIKE
Korenin  se oprijema dovolj zemlje – sadike s koreninsko grudo. Takšne sadike si lahko preskrbimo tudi nekaj dni prej, saj imajo dovolj hrane in zemlje in ne potrebujejo takojšnjega sajenja. Pri presajanju take rastline ne prenehajo z rastjo, dodaten pretok hranilnih snovi v novem domu pa jih samo vzpodbudi, da rastejo še z večjo močjo. Preverite pa, če je gruda že prepredena s koreninami in če so te svetle barve: črna barva namreč pri nekaterih lahko že pomeni začetek bolezni. Listje mora biti enakomerne barve, sicer pa so mladi listi lahko nekoliko svetlejši. Na njih ne sme biti peg ali lis, razen pri nekaterih vrstah vrtnin: jedilne bučke nekaterih sort imajo namreč značilne bele, pajčevinaste pege, ki pa so značilnost sorte.

KATERE RASTLINE NE PRENESEJO SVEŽEGA HLEVSKEGA GNOJA
Svežega hlevskega gnoja ne prenesejo: čebula, por, hren, korenček, pastinak, redkvica, rdeča pesa, črni koren.

KAKO MORAMO SHRANJEVATI ZELENJAVO, DA BO OBDRŽALA SVOJE VITAMINE, OKUS IN VIDEZ?
Artičoke: nekaj dni na sobni temperaturi in do dva tedna v hladilniku. Shranjujte jih suhe v plastični vrečki.
Šparglji:  sveži šparglji bodo v hladilniku zdržali 7-10 dni. Polomite jim trd bet na kocu in jih postavite v kozarec hladne vode, ovijte v papir ter pokončno shranite.
Brokoli: ostane v suhem oddelku hladilnika cel teden.
Brstični ohrovt: če je na steblih, ga obrnite ter obesite v hladen temen prostor in zdržal bo celo zimo, posamični ohrovti brez stebla pa bodo zdržali 7-10 dni v hladilniku.
Zelje: to se obdži kar nekaj časa – do 3 tedne seveda v hladilniku. Osušite ga ter shranjujte v suhem oddelku hladilnika.
Korenje: Korenje iz vrta lahko spravite tako, da ga posadite v zemljo, ki ste jo dali v škatlo ter shranite v kleti. Zemlja mora biti dobro odtočna. Ohranjajte suho in pazite, da se vam na korenju ne nabere plesen. V hladilniku se obdrži 14 dni – shranjen v plastični vrečki.
Cvetača: v hladilniku je lahko en teden, suhi oddelek seveda.
Zelena: stebla z zelenjem se obdržijo do 10 dni v hladilniku. Lahko jih posušite in nasekljate, saj ne izgubi arome. Korenina pa je lahko v hladilniku v suhem oddelku do 3 tedne ali celo več.
Kitajsko zelje: v hladilniku zdrži zavit v papir do 3 tedne, v suhem prostoru zavit v papir pa 4-5 tednov. Pred uporabo zavrzite posušene zunanje liste.
Kumara: v hladilniku v suhem oddelku bo zdržala do 10 dni, če je v hladilniku premrzlo, bo postala mehka in praktično neužitna.
Jajčevec: svež je v hladilniku lahko do 10 dni – seveda v suhem oddelku in neovit.
Solata: zavijte jo v papir in shranite v suhem oddelku hladilnika do 1 tedna. Pred uporabo zavrzite zunanje suhe liste.
Česen: ne dovolite, da se zmoči. Shranjujte ga v predalu ali drugem suhem temnem prostoru dokler ga ne porabite.
Paprika: sladka paprika je lahko v hladilniku do 1 teden, seveda le, če je dobro osušena.
Krompir: shranjujte ga v suhem temnem prostoru, kjer je dobra zračna cirkulacija.
Buča: pazite, da je ne poškodujete ali obtolčete. Nepoškodovana lahko počaka tudi do 3 mesece v temnem in suhem prostoru.
Špinača: sicer bo zavita v papir v hladilniku počakala do 1 tedna, vendar je najboljša sveža.
Paradižnik: paradižnik naj bi zdržal do 1 teden v hladilniku, če zdrži več in je videti kot da bi ga včeraj odtrgali iz stebla pa je najbolje, da ga zavržete. Tak paradižnik je izgubil okus, je gensko obdelan ter zaradi tega vprašljive kvalitete.

KDAJ PLODOVI PARADIŽNIKA POPOKAJO
Če po dolgi suši pade večja količina dežja, plodovi popokajo.

 OPLUTENELE RAZPOKE NA PLODOVIH PAPRIKE

Če dozorevajoče plodove paprike po daljši suši preseneti obilna vlaga, lahko  na površini opazimo oplutenele razpoke.

ZAKAJ SO PLODOVI KUMAR KLJUKASTI, PREŠČIPLJENI,..
Zaradi nihanja temperature se mladim plodovom kumar spremeni oblika – lahko postanejo kljukasti, preščipljene oblike,…

ALI JE SMISELNO SOLATI DODAJATI ORGANSKA GNOJILA
Organskih gnojil solati navadno ne dodajamo, ker jih zaradi hitre rasti ne izkoristi dovolj.

DOBRI IN SLABI SOSEDJE NA VRTU
Pri načrtovanju setve oziroma sajenja na zelenjavnem vrtu moramo poleg vrstenja vrtnin  upoštevati tudi dobre in slabe sosede – skupaj posadimo ali posejemo samo tiste vrtnine, ki se medsebojno prenašajo:

ZELENJAVA DOBRI SOSEDJE SLABI SOSEDJE
blitva
kapusnice, črna redkev, drobnjak, korenček, redkvica, solata, fižol, grah, kolerabica  
bob
kapusnice, bučke, jajčevec, krompir, melone, motovilec, kumare, sladka koruza, špinača, lubenice, paradižnik paprika, por, čebula
brokoli bob, grah, špinača, zelena, endivija, fižol, blitva, meta, koper  
brstični ohrovt blitva, nizek fižol, bob, špinača, zelena, grah čebula
bučke rdeča pesa, bazilika, koruza, fižol, čebula, meta, kapucinka, bob, grah, paradižnik, redkvica, bazilika kumare
cvetača paradižnik, zelena, nizek fižol, špinača, blitva, bob, endivija, timijan, meta, grah čebula, kapusnice, krompir
čebula solata, rdeča pesa, bučke, kumare, janež, koper, šetraj, korenček, paradižnik, pastinak, jagode por, zelje, fižol, grah, bob, kapusnice, črna redkev, drobnjak
česen kumare, jagode, paradižnik, korenček, lilije, tulipani grah, fižol, kapusnice
črna redkev paradižnik, solata, blitva, kreša, fižol, grah, korenček, tagetes čebula, kumare
črni koren nizek fižol, kolerabica, por, solata  
drobnjak paprika, paradižnik, blitva, korenček, jagode, solata, rdeča pesa, zelje, kumare, vrtnice čebula
grah špinača, bučke, korenček, redkvica, redkev, solata, zelena, koper, koruza, ognjič, lubenice fižol, čebula, por, paradižnik, krompir, druge sorte graha
jajčevec bob, grah, zelje, ognjič, tagetes, nizek fižol, kapucinke  
kitajsko zelje špinača, kolerabica, fižol, grah, tagetes, ognjič, endivija, blitva redkev, redkvica, čebula
koleraba grah, bazilika, kamilice  
kolerabica rdeča pesa, por, fižol, grah, špinača, zelena, paprika, redkvica, krompir, timijan, meta, blitva sladki komarček
korenček endivija, česen, grah, koper, zelje, kreša, redkvica, por, solata, drobnjak, paradižnik, mangold, čebula, majaron, ognjič meta, korenček
krompir špinača, kolerabica, koruza, kapusnice, bob, tagetes, kumina, kapucinka, bob, ognjič, hren zelena, paradižnik, sončnice, bučke, rdeča pesa
kumare por, rdeča pesa, bazilika, solata, zelena, drobnjak, kapusnice, špinača, visok fižol, čebula, grah, sladka koruza, česen redkev, redkvica
lubenice bob, redkvica, sladka koruza, bazilika, fižol, grah  
melone bob, redkvica, sladka koruza, bazilika, nizek fižol, grah, sončnice  
motovilec sladka koruza, bob, fižol, kitajsko zelje, paprika, kumare, jagode, paradižnik  
nizek fižol paradižnik, zelena, jagode, koper, šetraj, kumare, krompir, kapusnice, redkev, rdeča pesa, redkvica sladki komarček, čebulnice, visok fižol, paprika, por
ohrovt blitva, grah, nizek fižol, krompir, solata, zelena, kumina, špinača čebula
paprika drobnjak, bazilika, zelena, solata, kolerabica, motovilec, redkvica bob, grah, fižol
paradižnik česen, peteršilj, solata, nizek fižol, korenček, kapusnice, pastinak, por, radič, zelena, špinača, čebula, motovilec koper, krompir, grah, zelje
pastinak čebula, zelena, špinača, krompir, rdeča pesa, solata radič
peteršilj redkvica, kumare, paradižnik, rdeča pesa radič, solata
por kamilice, zelena, česen, špinača, endivija, jagode, korenček, paradižnik, kolerabica, kapusnice, solata fižol, grah, čebula
radič
korenček, solata, paradižnik, fižol, bazilika, šetraj krompir, peteršilj
rdeča pesa
kumare, bučke, buče, kolerabica, kapusnice, česen, čebula, šetraj, koper, kumina por, krompir, špinača, koruza
redkvica in redkev
grah, mangold, fižol, kreša, korenček, solata, špinača, paradižnik, kapusnice, grah, kolerabica, kapucinka kumare
repa
grah, visok fižol, solata, špinača, ognjič, tagetes  
sladka koruza
krompir, melone, paradižnik, solata, buče, bučke, fižol, kumare zelena, rdeča pesa
solate in endivija
paradižnik, špinača, rdeča pesa, fižol, grah, meta, kumare, kolerabica, redkev, redkvica peteršilj, zelena
špinača
zelena, redkvica, solate, fižol, grah, zelje, jagode, redkev, bazilika špinača, rdeča pesa
visok fižol
zelena, blitva, solata, špinača, kumare, šetraj, rdeča pesa, bučke, lubenice, repa por, grah, paprika, čebula, nizek fižol
zelena
kumare, grah, fižol, kapusnice, špinača, timijan, paradižnik, por, kamilice krompir, zelena, sladka koruza
zelje
blitva, meta, žajbelj, drobnjak, fižol, zelena, solata, timijan, por, jajčevec, kumare, tagetes, ognjič, paradižnik čebula

SKLADIŠČENJE ZELJA
Zelja ne smemo skladiščiti skupaj z jabolki, ker se sprošča etilen, ki pospešuje dozorevanje in zmanjšuje kakovost. V tem primeru glave porumenijo in listi začnejo odpadati.

KDAJ DOBI OHROVT NAJBOLJŠO AROMO
Ohrovt bo imel še boljši okus, če ga je že poparil mraz.

KAKO KROMPIRJU IZBOLJŠAMO OKUS
Krompirju izboljšamo okus, če med vrste posadimo česen ali sejemo kumino, vmesni posevek pa je lahko tudi nizek fižol, sončnice…

KAJ POMENIJO ČRNA OTRDELA MESTA NA PLODOVIH PARADIŽNIKA
Sredi poletja, ko pričnejo dozorevati prvi plodovi paradižnika, še bolj pa je to očitno pri kasnejših pobiranjih, naletimo na plodove, ki imajo na dnu črna otrdela mesta. Včasih so takšni samo posamezni plodovi, največkrat pa kar vsi. To kaže na pomanjkanje kalcija. Podoben pojav je tudi pri papriki in kumarah. Težavo odpravljamo s kalcijevimi gnojili, ki jih dodajamo foliarno v času nastajanja in dozorevanja plodov.

ZAKAJ ZALIVANJE KORENOVK
V suši zalivamo korenje, sicer bo razpokalo. Isto velja za kolerabico, redkvice in rdečo peso.

ZAKAJ RASTLINICE KORENČKA RUMENIJO
Navadno je to znak napada ličinke korenjeve muhe, ki odlaga v zavetnih delih jajčeca med korenjeve liste. Korenček sejmo skupaj s čebulo in izogibajmo se zavetnim legam.

VZROKI ZA POJAV RJAVENJA LISTNEGA ROBA PRI SOLATNICAH IN KAPUSNICAH
Pomanjkanje kalcija pokažejo tudi listnate zelenjadnice kot so solatnice in kapusnice, kjer ob pomanjkanju pride do značilnega rjavenja listnega roba. Solatnice in kapusnice so ob pomanjkanju kalcija izrazito bolj občutljive na okužbe z boleznimi kot je npr. siva plesen, prihaja do rjavenja listnih žil in zelo izrazitega rjavenja in odmiranja robov notranjih listov, kar je še posebno izrazit problem pri kitajskem zelju.

ZAKAJ IMA KROMPIR SLADEK OKUS
Krompir skladiščimo v primernem zračnem prostoru, kjer ni nevarnosti pozeb, pri stalni zračni vlagi (50-80%) in temperaturi 7-8° C. Pri zelo nizkih temperaturah se škrob začne pretvarjati v sladkor in sladek je potem tudi kuhan krompir.

ZAKAJ SO KUMARE GRENKE
Kumare postanejo grenke, če ne dobijo dovolj vode med rastjo, ali pa so prestare. Kumara postane grenka šele, ko dozori.